El municipi de Nàquera (el Camp de Túria), situat als contraforts del parc de la Serra Calderona, acollirà aquest dissabte una vetllada de boxa. A partir de les vuit de la vesprada hi haurà una primera ronda de combats i després se celebraran les “semifinals del campionat olímpic de la Comunitat Valenciana 2025”. Així ho anuncia el cartell de l’esdeveniment que compta amb el logotip de l’Ajuntament de Nàquera i la Generalitat Valenciana i que ha estat difós a través de la web oficial de la Federació de Boxa i les seues xarxes socials corporatives.
La primera ubicació escollida per realitzar aquesta vetllada de boxa era el col·legi d’infantil i de primària Emilio Lluch, situat en el número 6 del carrer Escoles de Nàquera, l’únic municipi del País Valencià on la formació d’extrema dreta Vox —en coalició amb el Partit Popular (PP)— governa com a primera força, amb la batllia d’Ivan Expósito. Malgrat això, aquest divendres i després de la publicació d’aquesta investigació, el consistori ha anunciat, a través de les seves xarxes socials, que l’esdeveniment es trasllada a “la porxada de la plaça de l’Ajuntament”.
Nàquera és l’únic municipi del País Valencià on la formació d’extrema dreta Vox —en coalició amb el Partit Popular (PP)— governa com a primera força, amb la batllia d’Ivan Expósito
Tal com explicava aquest dijous la Directa, el president i el vicepresident de la Federació de Boxeig, Leopoldo Bonías Perez-Fuster i Raul Vara Castro, tenen una estreta relació amb el líder del partit d’ultradreta España 2000, José Luis Roberto i amb Vox.
Patrocini ultra
En la informació del cartell, entre els patrocinadors de l’acte, trobem empreses del sector de la seguretat privada vinculades a l’extrema dreta. Així, destaca la firma Levantina de Seguridad SL, fundada en 1980 per l’empresari i líder del partit España 2000, José Luis Roberto.
Entre les empreses que patrocinen l’acte, destaca la firma Levantina de Seguridad SL, fundada en 1980 per l’empresari i líder del partit España 2000, José Luis Roberto
Per altra banda, també consta la firma Fuera Okupas, una empresa de desallotjaments extrajudicials vinculada a l’extrema dreta. Tal com va informar aquest mitjà, aquesta empresa ha contractat en la seua plantilla a persones com Jorge Plaza. Plaza, conegut per militar als entorns ultradretans a la ciutat de València, vinculat a l’ala jove i la seguretat del partit España 2000 i l’extinta organització neonazi Bastión Frontal.
Entrades de fins a 80 euros
Els preus de les entrades de l’esdeveniment van des dels 20 fins als 80 euros. Tal com ha pogut esbrinar aquest mitjà, el club esportiu encarregat d’organitzar l’esdeveniment, Chute Boxe, està vinculat al president de la Federació de Boxeig, Leopoldo Bonías, segons consta en l’arxiu de la mateixa organització esportiva. Així mateix, Chute Boxe ha representat com a boxejador Miguel Roberto, és a dir, el fill del president d’España 2000.
El club encarregat d’organitzar l’esdeveniment, Chute Boxe, està vinculat al president de la Federació de Boxeig, Leopoldo Bonías, segons consta en els arxius de la federació esportiva
I no només això, segons ha pogut certificar aquest mitjà, el número de telèfon de contacte de Chute Boxe que apareix en el cartell de la vetllada de Nàquera, és el mateix que ofereix la secció sindical de Vox, Solidaritat, en l’Ajuntament de València, en una comunicació al seu web. Es dona la circumstància que qui fou coordinador d’aquest sindicat, Raul Vara, és avui vicepresident de la Federació de Boxeig Comunitat Valenciana i apareix com a promotor d’esdeveniments de boxa a la pàgina BoxRec. A més, el domicili social del club Chute Boxe, una societat mercantil ara extingida, és el mateix que el despatx d’advocats Roberto & Salazar, propietat del president d’España 2000, José Luis Roberto, i situat en el carrer Comte d’Altea 1 de València.
Combats en una escola pública
Des del col·legi públic d’infantil i de primària assenyalen que la vetllada de boxa no té cap relació amb el centre, perquè qui l’organitza és l’Ajuntament de Nàquera. Per la seva banda, el Sindicat de treballadors i treballadores de l’ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana, lamenten que es dugui a terme aquest acte esportiu perquè “la boxa és una activitat molt agressiva com per exposar-la en un centre educatiu, i més si és en un col·legi d’infantil i primària” i quan l’educació hauria de treballar per “la pau i per la no-agressió”.
Des de la Intersindical Valenciana consideren que “la boxa és una activitat molt agressiva com per exposar-la en un centre educatiu”
No és la primera vegada que el País Valencià viu un cas similar. Fa dotze anys, el PP va reclamar la “dimissió immediata” de l’alcalde de la localitat de Los Montesinos (el Baix Segura) per deixar que el municipi celebrés una vetllada de boxa en un col·legi públic. Alhora, va denunciar el fet a la Fiscalia de Menors. De fet, l’alcalde del municipi, José Manuel Butron (PSOE) i Leopoldo Bonías, president de la Federació de Boxeig, en una roda de premsa, van acabar obligats a suspendre l’esdeveniment en el recinte escolar perquè la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport (PP), a través d’un informe desfavorable d’inspecció educativa, no considerava que fora “un lloc adequat per realitzar aquest tipus d’esdeveniments esportius”.
Així mateix, cal recordar que les federacions esportives al País Valencià són —segons la llei 2/11 d’Esports i activitat física al País Valencià— associacions de caràcter privat que exerceixen “per delegació funcions públiques de caràcter administratiu”, i actuen sota la supervisió i en coordinació amb la Generalitat Valenciana (GVA).